Dostupni linkovi

Hrvatska: Otvoren Muzej Sinjske alke


U sklopu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke u subotu je u Alkarskim dvorima otvoren Muzej Sinjske alke, koji će kroz stalni postav eksponata alkarske nošnje i opreme te dokumentacije i pisanih tragova o prošlosti ove viteške igre svjedočiti o povijesti Alke i Sinja.

Očekuje se da će Muzej postati središte kulturnih događanja na sinjskom području, a pažnju nazočnih na svečanosti otvaranja Muzeja Sinjske alke među izloženim eksponatima stalnog postava posebice je privlačio prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, a autor je akademski kipar Hrvoje Dumančić. U stalnom je postavu, između ostaog, prikazana i rekonstrukcija Bitke pod Sinjom iz 1717. godine.

Muzej je otvorio premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Cjelokupni radovi gradnje Muzeja Sinjske alke stajali su oko 25 miljuna kuna, a polovicu od tih troškova financirala je hrvatska Vlada, dok su preostali dio financirali Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo (VAD), izvjestio je predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

Jukić je na svečanosti otvaranja rekao kako se ostvaruje san generacija Sinjana i Cetinjana, koji su priželjkivali da se bogatsvo viteškog alkarskog društva pohrani u muzeju.

XS
SM
MD
LG