Dostupni linkovi

Rusija poslala Ankari prijedloge sporazuma o Turskom toku


Rusija je u Tursku poslala dvije ponude u vezi s međuvladinim sporazumom o Turskom toku, za jednu i za četiri linije gasovoda, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva energetike agenciji TASS.

"Poslali smo dva prijedloga Turskoj, jedan za jednu liniju i drugi za četiri linije. Sada turska strana razmatra te ponude", izjavio je u petak neimenovani zvaničnik, prenosi TASS.

Ruski ministar enrgetike Aleksandar Novak izjavio je prošle sedmice da je Rusija spremna da potpiše međuvladin sporazum o jednoj liniji Turskog toka u naredne dvije sedmice i da se čeka odgovor Turske na njihov prijedlog.

Jedan izvor iz Ministarstva energetike izjavio je ranije agenciji TASS da je na nivou šefova država dogovorena postepena implementacija projekta.

Dvije strane trenutno razmatraju sporazum koji podrazumijeva jednu liniju Turskog toka i koji bi ruski gas prenosio samo do Turske. Sporazum o izgradnji više linija gasovoda, koje bi onda snabdijevale gasom zemlje Evropske unije, bio bi napravljen u odvojenom dokumentu.

Ruski naftni gigant Gasprom namjerava da do 2018. potpuno prekine snabdijevanje Evrope gasom preko Ukrajine, uz pomoć novog gasovoda preko Turske.

Od izgradnje Južnog toka se odustalo poslije odluke Bugarske da obustavi izgradnju dijela tog gasovoda na svojoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG