Dostupni linkovi

Talačka kriza u Maliju: Najmanje osam poginulih


Službenik UN jedan je od najmanje osam poginulih u napadu islamista na hotel "Biblos" u malijskom gradu Sevareu, gdje naoružani napadači drže taoce, saopštila je danas mirovna misija UN u Maliju (MINUSMA).

"Izvještaji ukazuju na to da je jedan član međunarodnog osoblja MINUSMA poginuo tokom tog napada", navodi se u saopštenju misije, koja nije navela ime niti nacionalnost poginulog.

Ekstremisti su juče izveli napad na hotel u Sevareu, oko 600 kilometara sjeveroistočno od prijestonice Bamaka i uzeli između šest i deset talaca.

Vojnici su potom opkolili hotel u kome militanti drže taoce.

Prema navodima neimenovanog vojnog izvora, u napadu je poginulo osam osoba, od kojih dvojica vojnika, prenio je Rojters.

Ukrajinski talac, koji je uspio da pobjegne iz hotela "Biblos", rekao je vojnicima da su među otetima tri državljana Južnoafričke Republike i jedan Rus.

U tom hotelu na jugu Sevarea, kod lokalnog aerodroma, uglavnom borave stranci, uključujući pripadnike misije UN u Maliju i saradnike nevladinih organizacija, navodi agencija TASS.

Snage bezbjednosti su uspjele da likvidiraju dvojicu ekstremista. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad na hotel.

Islamski ekstremisti povezani sa Al kaidom bore se godinama protiv vojske na sjeveru Malija, a Francuska je januara 2013. godine intervenisala u svojoj bivšoj koloniji kako bi zaustavila njihovo napredovanje na jug ka Bamaku.

U maju je malijska vlada potpisala sporazum o primirju sa pobunjenicima iz Udruženih pokreta Azavada, a 20. juna dogovoru se priključila koalicija drugih oružanih grupa, ali je bezbjednosna situacija u zemlji i dalje nestabilna.

XS
SM
MD
LG