Dostupni linkovi

Sestra uhapšene aktivistice apelovala da ne ubiju hrvatskog taoca


Sestra žene uhapšene u Egiptu zbog navodnih veza sa zabranjenim Muslimanskim bratstvom zatražila je u petak od militantne grupe" Islamska država" da ne ubije hrvatskog taoca koga drži u zatočeništvu.

Ekstremistička grupa ranije je saopćila da će ubiti taoca, 30-godišnjeg Tomislava Salopeka, u narednim satima ukoliko egipatska vlada ne oslobodi uhapšene "muslimanke" - u aluziji na pripadnice islamističke grupe uhapšene tokom vladine oštre kampanje gušenja pokreta Muslimansko bratstvo i njegovih priostalica, prenosi AP.

Salopek, geometar u naftnoj i gasnoj industriji koji radi za francusku kompaniju CGG Ardiseis, otet je prošlog mjeseca.

Doaa el-Taweel, sestra uhapšene fotoreporterke i aktivistice Esraae el-Taweel, izjavila je da je njena sestra nevina i da "njeno oslobađanje ne bi trebalo biti po cijenu života još jedne nevine osobe".

Ekstremisti Islamske države u srijedu su objavili snimak u kome prijete da će ubiti Salopeka, oca dvoje djece, u roku od 48 sati ukoliko vlasti ne odgovore na njihove zahtjeve.

Esraa el-Taweel nestala je u junu na nekoliko sedmica prije nego što je ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo njeno hapšenje pod optužbama za članstvo u Bratstvu, koje je proglašeno terorističkom organizacijom, i zbog širenja lažnih informacija kako bi pokvarila sliku zemlje u svijetu. Ona sada čeka na suđenje.

XS
SM
MD
LG