Dostupni linkovi

Makedonija: Pritvor za devetoricu privedenih u akciji Ćelija


Krivični sud u Skoplju odredio je devetorici privedenih u policijskoj akciji "Ćelija", koji se sumnjiče da su učestvovali na ratištima u Siriji i Iraku, na strani Islamske države – ISIS i regrutovali borce iz Makedonije za ta ratišta, do 30 dana pritvora, objavili su danas mediji u Skoplju.

Sud je dao nalog za privođenje 27 osumnjičenih, od kojih se za 20 pretpostavlja da se još nalaze u Siriji, dok su ostali nedostupni organima gonjenja.

Krivičnom prijavom za "učešće u stranim vojskama, policiji, paravojnim i parapolicijskim formacijama", koja je dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju obuhvaćeno je ukupno 36 osoba, a kako je saopšteno iz suda, za uhapšene u akciji "Ćelija" postoje dokazi da je reč o povratnicima sa ratišta u Siriji.

Među uhapšenima je i imam Tutunsuz džamije u Skoplju Redžep Memiši, koji se sumnjiči da je bio na vrhu "Ćelije" koja je angažovala makedonske državljane za strane vojske, a mediji navode i da je jedan od devetorice privedenih makedonac Stefan S. koji je, nakon što je prešao u islam u više navrata boravio u Siriji i borio se na strani ISIS a u Makedoniji mu je zadatak bio da regrutuje nove borce.

U policijskoj akciji "Ćelija" makedonska policija je 6. avgusta pretresla 28 objekata - 21 u Skoplju, četiri u Gostivaru i po jedan objekat u Tetovu, Kumanovu i Strugi, među kojima su i Tutunsuz džamija, internet kafei u Skoplju, kao i neke nevladine organizacije.

Prema podacima koji su objavljivani preko socijalnih mreža do sada je na ratištima u Siriji poginulo 16 makedonskih državljana, dok je procena MUP-a da se oko 130 makedonskih državljana bore, ili su se borili, na ratištima u Siriji.

XS
SM
MD
LG