Dostupni linkovi

Vlada Slovenije: Arbitražni sud mora nastaviti rad


Vlada Slovenije saopštila je danas da "samovoljan i jednostran" izlazak Hrvatske iz arbitraže oko graničnog spora ne sme zaustaviti potupak koji se vodi pred arbitražnim sudom.

To je saopšteno danas u Ljubljani, nakon što je sudija Roni Abraham, kojeg je predložila Slovenija podneo ostavku. Kao razlog za ostavku Roni Abraham je naveo da ne može u trenutnoj situaciji ispuniti očekivanja.

Slovenačka vlada ima 15 dana da predloži novog kandidata, odnosno da izbor prepusti sudu.

"Nadamo se će sud u punom sastavu uskoro nastaviti svoj rad i privesti ga kraju u skladu sa arbitražnim sporazumom", dodaje se u saopštenju Vlade.

Hrvatska Vlada je prošle nedelje pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. godine, zbog toga što je, kako je ocenila, slovenska strana prekršila taj dokument, kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Prema navodima hrvatske strane, tadašnji slovenski arbitar Jernej Sekolec i slovenačka zastupnica Simona Drenik dogovarali su se o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Njihova komunikacija je objavljena u medijima, a utvrdjeno je da su nakon početka rasprave u postupak protivpravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Sekolec je podneo ostavku, a posle toga je slovenačka vlada imenovala Abrahama, predsednika Međunarodnog suda pravde, da zameni Sekoleca.

XS
SM
MD
LG