Dostupni linkovi

Kina obustavila sporne aktivnosti na moru


Kina je obustavila građevinske radove u Južnom kineskom moru, potvrdio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na samitu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Maleziji, a što je i bio zahtev nekoliko zemalja regiona koje su optuživale Peking za agresivne teritorijalne pretenzije.

"Hoćemo da poručimo međunarodnoj zajednici da su Kina i ASEAN sposobni i mudri da reše ovo specifično pitanje među sobom. Ne treba da dozvolimo da region Južnog kineskog mora bude destabilizovan", rekao je Vang Ji.

Na pitanje novinara da li će obustaviti gradnju aerodroma i drugih objekata na ostrvima u spornim područjima, na koje pretenduju Vijetna, Fiilipini, Malezija, Tajvan, pa i Japan, Vang je rekao da je Kina to već uradila.

Kina i članice ASEAN-a dogovorile su se da ubrzaju konsultacije o "pravilima ponašanja" u Južnom kineskom moru, nakon što su uvećali pritisci na Peking zbog teritorijalnih pretenzija, a kritika SAD i Japana zbog militarizacije spornih voda.

Američki državni skeretar Džon Keri izrazio je danas, tokom sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova na marginama samita ASEAN, zabrinutost zbog povećanja tenzija oko spornih voda u Južnom kineskom moru i aktivnosti Kine u toj oblasti.

Kina je u Južnom kineskom moru proširila grebene i izgradila vojne punktove na nekima od njih kako bi ojačala svoje teritorijalne pretenzije, iako su SAD i zemlje jugoistočne Azije pozivale na obustavljanje tih aktivnosti što je Peking odbijao da prihvati.

XS
SM
MD
LG