Dostupni linkovi

Junker razočaran zbog nedovoljne solidarnosti u zbrinjavanju izbeglica


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je povodom krize sa migrantima u Evropi da je "razočaran" zbog teškoća da se prihvati solidarnost između država.

Evropske vlade su prošlog meseca postigle dogovor o smeštaju za 22.504 sirijskih izbeglica, ali ministri untrašnjih poslova nisu uspeli da se dogovore o zbrinjavanju 40.000 podnosioca zahteva za azil koji su iz ratom zahvaćenih zemalja stigli do Italije i Grčke.

"Ministri imaju obavezu da reaguju", rekao je Junker u intervjuu Frans presu.

"Predložili smo podelu u prihvatu podnosioca zahteva za azil i osoba koje zaslužuju međunarodnu zaštitu, ali oni (zemlje članice) nisu sledili naše preporuke i primorali nas da pronađemo rešenje na dobrovoljnoj bazi", rekao je Junker.

Lideri EU su se u junu dogovorili da 40.000 migranata na teritoriji Italije i Grčke prebace u druge zemlje Unije. Tada nije određeno koliko će tačno koja zemlja morati da primi migranata. Velika Britanija je zatražila da bude izuzeta, a zemlje istočne Evrope su odbile da prihvate predložene kvote.

Evropski zvaničnici su ranije najavljivali dogovor o kvotama i zbrinjavanju izbeglicama po zemljama do kraja jula, ali je Junker danas rekao da plan nije sproveden.

Junker je posebno izrazio zabrinutost zbog situacije u Kaleu, na severu Francuske, gde hiljade migranata pojušavaju da, kroz tunel ispod kanala Lamanš, stignu do Velike Britanije, što je stvorilo tenzije između dve zemlje.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je juče da je, bežeći od sukoba, više od 2.000 migranata poginulo u Sredozemnom moru od početka godine.

XS
SM
MD
LG