Dostupni linkovi

Bozanić: Hrvati su 1991. bili proterani s okupiranog područja


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je na misi u Kninu na optužbe iz Srbije da Hrvatska slavi progon srpskog stanovništva s tog područja odgvorio da su Hrvati bili proterani s tih prostora 1991.

"Kako je moguće da neko optužuje Hrvatsku za proterivanje kada su upravo Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo u jesen 1991. bili proterani s tog okupiranog područja, a mnogi i ubijeni", rekao je Bozanić koji je u novoj kninskoj crkvi vodio misu za branitelje povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjice akcije "Oluja".

On je rekao da je na tom području do avgusta 1995. opustošeno 68 katoličkih župa, a prognano oko 100.000 katoličkih vernika.

Božanić je kazao da su hrvatske vlasti, kada je počela "Oluja", pozivale srpsko stanovništvo, kojeg je po popisu bilo 160.000, da ostane.

Dodao je da mnogi Srbi nisu otišli po sopstvenoj odluci.

"Nažalost, bilo je nakon vojno-policijske akcije i slučajeva pljačkanja i paljenja srpskih kuća, bilo je i žrtava. Zbog toga treba žaliti. Danas se s ljudskim i hrišćanskim pijetetom spominjemo svih žrtava rata devedesetih godina na hrvatskim prostorima", rekao je Bozanić.

Misi su prisustvovali predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsednik Sabora Josip Leko, ali ne i premijer Hrvatske Zoran Milanović koji je posle podizanja zastave na kninskoj tvrđavi napustio grad.

XS
SM
MD
LG