Dostupni linkovi

Japan traži istragu o navodima američkog špijuniranja


Japanski premijer Šinzo Abe zatražio je danas od SAD da otvore istragu o navodima objavljenim na Vikiliksu prema kojima je američka vlada špijunirala japanske zvaničnike i kompanije.Portparol japanske vlade Jošihide Suga izjavio je da je Abe imao telefonski razgovor s američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom koji se, prema njegovim rečima, izvinio zbog "nanetih problema" ne potvrđujući navode Vikiliksa.

Vikiliks je 31. jula objavio dokumente koji pokazuju da je američka vlada špijunirala japanske zvaničnike i kompanije. Među objavljenim dokumentima su i, kako se veruje, izveštaji američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Četiri izveštaja te agencije imaju oznaku "strogo poverljivo", a odnose se na razgovore japanskih zvaničnika o međunarodnoj trgovini, klimatskim promenama, nuklearnoj energiji.

"Abe je Bajdenu rekao da bi odnosi između dve zemlje mogli da budu ugroženi ukoliko su te optužbe istinite", rekao je portparol japanske vlade i dodao da je od vlasti u Vašingtonu zatražena istraga i objašnjenje o tome.

Vikiliks je objavio i spisak prisluškivanih telefona, među kojima su brojevi Vlade, zvaničnika Banke Japana, brojevi u ministarstvima finansija i trgovine, kao i vladinog odeljenja za fosilna goriva i kompanija Micubiši i Micui.

Na sajtu Vikiliksa se navodi da je NSA imala 35 "tajnih ciljeva" u Japanu.

XS
SM
MD
LG