Dostupni linkovi

Atinska berza treći dan u padu


Atinska berza danas je treći dan za redom u padu pošto je u ponedeljak otvorena posle petodnedeljne pauze.

Glavni indeks antinske berze jutros je po otvaranju pao za 1,38 odsto, posle čega je izgubio 3,39 odsto svoje vrednosti.

U ponedeljak je berza dan završila s padom od 16,23 odsto, mada je u jednom trenuktu gubitak bio 23 odsto. I juče je zabeležn pad, mada manji - za 1,22 odsto

Berza u Atini je zatvorena 29. juna, kada je u vrhuncu dužničke krize uvedena kontrola kapitala kako bi se sprečio kolaps bankarskog sistema. Banke su u međuvremenu otvorene, ali je zadržano ograničenje povlačenja novca.

Grčka vlada je počela pregovore s međunarodnim kreditorima o trećem paketu pomoći u vrednosti od oko 85 milijardi evra u naredne tri godine. Pregovori moraju biti završeni do 20. avgusta kada dospeva velika rata otplate duga Evropskoj centralnoj banci od 3,2 milijarde evra.

Istraživanja pokazuju da je grčka privreda pretrpela veliki udarac u julu pošto su na vrhuncu dužničke krize zatvorene banke i uvedena kontrola kapitala što je smanjilo porudžbine i otežalo nabavku materijala.

Grčka privreda je posle dolaska na vlast Sirize premijera Aleksisa Ciprasa u januaru, izgubila dobitke od prošle godine kada je ostvaren prvi rast posle šestogodišnje recesije. Evropska komisija očekuje da će grčka privreda ove godine imati pad između dva i četiri odsto.

XS
SM
MD
LG