Dostupni linkovi

Tri žrtve okršaja pobunjenika i indijskih graničara u Kašmiru


Dva pripadnika indijskih graničnih jedinica i jedan čovek, za kojeg se pretpostavlja da je pobunjenik, poginuli su u sredu u delu Kašmira pod kontrolom Indije kada je konvoj teritorijalaca upao u zasedu, saopštila je policija.

Direktor policije K. Radžendra rekao je da je najmanje osam graničara ranjeno u napadu u nemirnoj podhimalajskoj oblasti oko koje se spore Indija i Pakistan. Prema navodima jednog visokog zvaničnika policije, naoružani pobunjenici su se krili u kukurzištu, i zasuli su kišom metaka konvoj pripadnike graničnih jedinica kod Udampura, grada koji je sedište lokalnog garnizona. Udampur takođe leži na glavnom putu koji spaja Kašmir sa ostatkom Indije.

Policija je saopštila da sukob još traje, i da za sada ne raspolaže drugim informacijama. Nasilje u Kašmiru eskaliralo je poslednjih sedmica.

Čarke između indijskih i pakistanskih trupa duž teško militarizovane granice regularna su pojava. Indija i Pakistan poseduju nuklearno oružje.

Otkako su se dve zemlje razdvojile, posle dobijanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine, one su vodile tri konvencionalna rata. Dva su vođena zbog Kašimra.

Prekid vatre iz 2003. godine se i dalje drži uprkos malim ali regularnim čarkama. Pobunjenici se bore protiv indijske vladavine u Kašmiru od 1989. godine. U borbama sa njima i potonjim vojnim operacijama indijskih vlasti poginulo je 68.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG