Dostupni linkovi

Ne smiruju se požari u Kaliforniji


Vatrogasci koji se u Kaliforniji već gotovo nedelju dana bore sa upornim požarima na 22 lokacije dobili su danas pojačanje, pripremajući se za to da bi zbog nepovoljnih vremenskih uslova mogli da izbiju novi požari.

U najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi, koja je teško pogođena sušom, tako se sada protiv požara bori više od 10.000 vatrogasaca, prenela je agencija AFP.

Najveći požar, nazvan "Roki fajer", trenutno gasi 3.200 vatrogasaca, dok su požari u okrugu Šasta i Los Anđeles stavljeni pod kontrolu, saopštila je Služba za šumarstvo i zaštitu od požara.

"Zemlja suva poput baruta, što je posledica suše, omogućava da se šumski požari šire eksplozivnom brzinom", navela je Služba.

Njen portparol Danijel Berlant ističe da kalifornijske vlasti dovode vatrogasce sa juga te savezne države na sever, koji je teže pogođen požarima, dok vatrogasci koji se već nalaze tamo rade prekovremeno i ne koriste slobodne dane.

Vatrogasac Dejv Rul (38) iz Južne Dakote je poginuo u četvrtak 30. jula tokom gašenja požara u blizini kalifornijskog grada Alturas.

Predsednik SAD Barak Obama je obavešten o nekontrolisanom širenju požara u Kaliforniji i ostatku zapadne obale, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest, koji je pohvalio hrabrost vatrogasaca.

"To su nesebični ljudi i mi im dugujemo zahvalnost za to što stavljaju svoje živote na kocku kako bi se borili sa ovim požarima i zaštitili američke građane", istakao je Ernest.

Sinoć je na severu Kalifornije pala slaba kiša praćena grmljavinom, ali stručnjaci ističu da je požar tako intenzivan da mu ta kiša nije mnogo odmogla.

Temperatura vazduha je na tom području malo pala tokom vikenda, ali se očekuje da će danas ponovo porasti, kao i da će sutra uslediti nova oluja praćena grmljavinom.

XS
SM
MD
LG