Dostupni linkovi

EK nudi pomoć za rješavanje migrantske krize


Evropska komisija ponudila je pomoć Francuskoj i Velikoj Britaniji za rješavanju krize migranata, koji nastoje da preko tunela Lamanš ilegalno uđu u Britaniju.

"Evropska komisija će poslati prvi dio finansijske pomoći Francuskoj, 20 miliona evra, dok je Velika Britanija već primila 27 miliona evra pomoći", izjavio je sinoć komesar Evropske komisije za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos nakon sastanka sa francuskim i britanskim ministrima unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom i Terezom Mej.

Evropska komisija je ovim državama ponudila i tehničku pomoć, uključujući pomoć u procesu traženja azila posredstvom svoje agencije Fronteks koja bi mogla da pomogne u identifikaciji i registrovanju migranata, u saradnji sa zemljom porijekla migranata i tranzita da bi se ubrzalo izdavanje putnih dokumenata za njihov povratak i koordinisao i zajednički finansirao njihov povratak.

Francuska i Britanija su prošle sedmice postigle dogovor da pojačaju napore na objezbeđivanju luke i tunela ispod Lamanša u pokušaju da zaustave ilegalne migrante.

XS
SM
MD
LG