Dostupni linkovi

Mimohod uz obljetnicu "Oluje": Tri tisuće vojnika marširalo Zagrebom


Hrvatski vojnici i policajci, najbolje vojno naoružanje pokazani su u utorak na svečanom vojnom mimohodu kojim su Zagreb i Hrvatska obilježili 20. obljetnicu oslobodilačke akcije Oluje i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

U koloni dužoj od četiri kilometra koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene Patrije, moćne pedeset tonske haubice, tenkovi M-84 i druga motorozirano-menhanizirana oklopna vozila.

Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su sat i pol zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste.

je nešto iza 18 sati predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekla zapovjed "Neka mimohod krene!", nebom iznad Zagreba proletjela su tri MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a 20 topovskih plotuna još je jednom podsjetilo na 20 obljetnicu Oluje, na činjenicu da je ta akcija krenula u petak, 4. kolovoza 1995. i da su drugog dana, 5. kolovoza hrvatske snage ušle u Knin.

Mimohod je pratilo i više stotina uzvanika, među njima hrvatski državni vrh s predsjednicom RH i vrhovnom vojnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović te predsjednicima Vlade i Sabora Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom, bivši predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović, generali iz Domovinskog rata, među kojima i general Ante Gotovina.

Po završetku mimohoda državni vrh se uputio na Gornji grad, gdje će na platou Gradec biti priređen svečani prijem za uzvanike, a zagrebačko obilježavanje "Oluje" završit će vatrometom na središnjem trgu bana Jelačića.

XS
SM
MD
LG