Dostupni linkovi

Lavrov: Američki zračni napadi u Siriji kontraproduktivni


Svi vojni napadi Sjedinjenih Država u Siriji koji bi pogodili sirijsku armiju komplikovali bi tamošnju borbu protiv terorizma, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Američki zvaničnici su objavili su u nedjelju kako su SAD odlučile da dozvole zračne napade kako bi branili sirijske "umjerene" pobunjenike, koje su obučavali Amerikanci, od bilo koga, čak i od snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Bašaru el-Assadu , a jučer je izveden prvi takav zračni napad.

Govoreći na konferenciji za novinare tokom posjete Kataru, Lavrov, čija zemlja je saveznik sirijskog predsjednika Bašara el-Assada, je rekao da je za rješenje sirijskog problema nužan dijalog svih strana. On je također napomenuo da glavnu opasnost u Siriji i susjednom Iraku predstavlja Islamska država i da zato Moskva podržava vlade obiju zemalja.

Lavrov napominje kako s praktične strane američka inicijativa ometa stvaranje konsolidiranog fronta protiv IS, Džabhat al-Nusra i njima pridruženih terorističkih grupa, koji bi se borio na tlu, jer samo zračni napadi nisu dovoljni.

Američko objavljivanje kako će avijacija obavljati napade da bi štitila tzv. "umjerenu opoziciju" otvara mnoga pitanja, ističe Lavrov, i zaključuje da je u Siriji ponekad teško uočiti "ko se protiv koga bori i ko koga ometa".

XS
SM
MD
LG