Dostupni linkovi

Srbija obeležava Dan sećanja


Srbija danas i sutra obeležava 20. godišnjicu od hrvatske vojne akcije "Oluja", u kojoj je iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna proterano oko 150.000 Srba, oko 2.500 je ubijeno, za još toliko se traga, a uništeno je skoro 25.000 njihovih kuća, 13.000 privrednih objekata, crkve, muzeji, spomenici...

Državna manifestacija povodom Dana sećanja na stradanje i progon Srba biće održana večeras na mostu kod Sremske Rače, uz prisustvo premijera Aleksandra Vučića, a predsednik Tomislav Nikolić prisustvovaće pomenu u Banstolu, na Fruškoj Gori.

Sutra je Dan žalosti, i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Kao i godinama ranije, u Beogradu će u Crkvi svetog Marka biti služen parastos, a u podne će se oglasiti zvona i sirene.

"Na taj dan svi ćemo u 12 sati, uz zvuke sirena i crkvenih zvona, gde god postoje Srbi i gde god je srpska država, stati jedan minut misleći na one koji nisu sa nama i biti im zahvalni što naša deca žive u slobodi i što živimo u miru", rekao je predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba ministar Aleksandar Vulin.

XS
SM
MD
LG