Dostupni linkovi

Hrvatska predsednica otkazala odlazak na otvaranje Sueca


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otkazala je odlazak na otvaranje novog Sueckog kanala zbog, kako se navodi, iz njenog kabineta, vladinog politikanstva i nedostatka vizije.

Grabar Kitarović i čelnici triju hrvatskih lučkih uprava trebalo je da u četvrtak prisustvuju otvaraju Sueckog kanala 2, novog pravca jednog od najprometnijih plovnih putova na svetu.

Nakon svih obavljenih priprema prošle sedmice i izdatih egipatskih viza za jednodnevno putovanje, lučke uprave su jedna po jedna otkazale odlazak na taj istorijski dogadjaj, neke uz obrazloženje da su prezaposlene prihvatom kruzera.

U kabinetu predsednice smatraju da to "nije bilo slučajno, nego organizovano". Lučke uprave, kako se objašnjava, u nadležnosti su Ministarstva pomorstva, saobraćaja i infrastrukture, odnosno ministra Siniše Hajdaša Dončića.

Egipat je pre dve sedmice počeo da testira drugi pravac kroz Suecki kanal, novi plovni put koji će omogućiti bolju protočnost i povećanje prometa u kanalu.
Ta infrastruktura, nazvana Suecki kanal Axis, duga 72 km, delomično prati Suecki kanal koji povezuje Crveno i Sredozemno more.

Predsednik Abdel Fatah al Sisi počeo je taj projekt u avgustu 2014. uz veliku pompu i ambiciozan cilj da ga završi za godinu dana.

Postojeći Suecki kanal izgradjen je pre 146 godina i jedan je od najprometnijih plovnih putova u svetu te važno mesto medjunarodne trgovine.

Al Sisi je na otvaranje pozvao predsednicu Grabar-Kitarović, francuskog predsednika Francoisa Olanda, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, te državnike iz Azije i Afrike.

Na Pantovčaku ističu da Hrvatska, Francuska i Italija imaju najveći interes za otvaranje novog kanala, jer su njihove luke najbliže i mogle bi biti ulazne tačke za azijska tržišta u Evropu.

Prošle je godine robni promet kroz Suecki kanal bio 962 milijuna tona. Promet luke Rijeka iznosio je 2,29 milijuna, Ploča 2,6, a Zadra 377.000 tona, odnosno ukupno 0,5 posto u odnosu na Suec.


XS
SM
MD
LG