Dostupni linkovi

Najniža cena nafte u poslednjih 6 meseci


Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 1,17 USD na 51,04 USD. U jednom trenutku cena je pala na 50,85 USD, najnižu vrednost od 30. januara.

Od početka trećeg kvartala cena barela smanjena je skoro 20 odsto, pa je na putu da zabeleži najveći pad u tri meseca od jula do septembra, od 2008. Godine.

Nafta je na američkom tržištu pojeftinila 75 centi na 46,37 USD za barel. Ranije mu je cena na kratko skliznula na 46,35 USD, najnižu vrednost u četiri meseca.

Nafta je u julu na tom tržištu pojeftinila 20,8 odsto, što je najveći mesečni pad cene od oktobra 2008. godine.

Anketa Rojtersa prošle sedmice je pokazala da je naftna proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u julu dostigla najvišu mesečnu vrednost u novijoj istoriji.

Izostanak plana OPEC-a da pripremi teren za povratak većih isporuka iranske nafte dodatno je povećao neizvesnost u vezi isporuka. Iran očekuje da će povećati proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno, čim mu sankcije budu ukinute te za dodatnih milion barela dnevno kroz nekoliko meseci.

U fokusu su danas bili i novi pokazatelji iz Kine, ovoga puta iz sektora proizvodnje, kojeg su u julu pritisnuli pad potražnje i domaće i strane. Ti su najnoviji pokazatelji dodatno doprineli zabrinutostima u vezi kineske ekonomije, nakon pada cena deonica na kineskim tržištima u ovom tromesečju od 15 odsto.

XS
SM
MD
LG