Dostupni linkovi

Odata počast žrtvama Oluje na Trgu bana Jelačića


Aktivisti nekoliko nevladinih udrženja su na Tgu bana Jelačića u centru Zagreba, povodom 20. godišnjice Oluje, odali počast svim žrtvama te vojne operacije.

Cilj polučasovne akcije bio je da se javnost podseti na zločine počinjene tokom Oluje kao i na, kako tvrde organizatori, državno organizovano poricanje tih zločina.

Aktivisti Centra za žene žrtve rata - ROSA i Ženska mreža Hrvatske, u saradnji s Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Srpskim demokratskim forumom i Udruženjem slobodarskih aktivista, nosili su transparente "Odajmo počast žrtvama", "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "667 ubijenih civila, 220.000 proteranih", prenosi agencija Hina.

Organizatori navode da su u "Oluji" poginule i nestale 1.853 osobe, a proterano više od 220.000 stanovnika, većinski srpske nacionalnosti.

"Vidimo da se sutrašnjom vojnom paradom država izgleda priprema za novi rat, a ni zadnji nije završila. Nije preuzela odgovornost, nije istražila zločine i nije utvrdila činjenice. Bez toga, rat se stalno nastavlja", istaknula je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata i dodala da ni Drugi svetski rat, takođe, nije završen jer se vodi borba podacima i brojkama.

Akcijom, objasnila je, pre svega odaju počast žrtvama "jer vlada izražava i odaje počast poginulim vojnicima, ali se o civilnim žrtvama rata ne izjašnjava niti im odaje počast".

XS
SM
MD
LG