Dostupni linkovi

Komemoracija za romske žrtve Jasenovca


Na romskom groblju u selu Uštica pored Jasenovca održana je komemoracija za 16.173 Roma ubijena u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac. Komemoracija je održana četvrtu godinu za redom na dam Međunarodnog sjećanja na romske žrtve – Porajmos. Od tog broja bilo je 5.608 djece.

Na stradanja Roma u Holokaustu i u jaeenovačkom logoru podsjetio je podsjetio je saborski zastupnik i predsjednik organizacijskog odbora Porajmosa Veljko Kajtazi. "Ovaj dan mora biti dan jedinstva romske zajednice u Hrvatskoj, prilika da se ujedinimo, da brinemo jedni za druge i da se obrazujemo", poručio je među ostalim Kajtazi.

Predsjednik državnog Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer je među ostalim rekao kako danas ima revizionističkih tendencija kad je riječ o zbivanjima za vrijeme Drugoga svejtskog rata i zločinima u Jasenovcu. "Kao članica EU ne smijemo dozvoliti negiranje zločina i izjednačavanje krvnika i žrtve, a ovakva sjećanja most su koji nas povezuje u dobru i oprostu," poručio je.

Na značaj antifašističke borbe ukazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH Franjo Habulin, a važnost antifašizma istaknuo je u svom obraćanju i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Losipa Leke, socijaldemokratski zastupnik Zdravko Ronko.

"Antifašizam je europskim narodima donio mir, slobodu, jednakost, ravnopravnost i multikulturu. Stoga u ime svih žrtava čuvajmo antifašističke ideale i na njima gradimo našu budućnost," kazao je Ronko.

Reakcije nazočnih izazvao je Željko Jovanović iz zaklade Otvoreno društvo Budimpešta - ured romskih inicijativa izjavom kako bi „Hrvatska trebala snositi kolektivnu odgovornost" za stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu, na što je reagirao Aleksandar Tolnauer, rekavši da Hrvatska nije sljednica NDH. "Republika Hrvatska ne baštini ništa i ništa nije dužna, a istina je da su Romi u Hrvatskoj danas priznata nacionalna manjina i ravnopravni građani Hrvatske," istaknuo je Tolnauer.

I Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, grada koji je financirao uređenje romskog groblja u Uštici, upozorio je da je neprihvatljivo govoriti o kolektivnoj odgovornosti.

"Grad Zagreb živi multikulturalnost i u njemu se ne dijelimo. Zagreb nisu kulturne institucije i ustanove, nisu zgrade, grad čine ljudi koji u njemu žive," kazao je Bandić, osvrnuvši se tako na Jovanovićevu izjavu kako Romi danas u Hrvatskoj, kao ni u Europi, ne ostvaruju sva svoja prava.

U ime predsjednice Republike vijenac je položila njena izaslanica, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, a potom su vijence položila izaslanstva Sabora i Vlade, te lokalnih vlasti i romskih udruga.

XS
SM
MD
LG