Dostupni linkovi

Komemoracija za srpske civilne žrtve „Oluje“


Srpsko narodno vijeće i nevladina udruga Documenta – centar za suočavanje s prošlošću organizirali su selu Pješčanica u općini Vrginmost komemoraciju za srpske civilne žrtve „Oluje“ 1995. godine, kojih je prema izvješću Hrvatskog helsinškog odbora bilo 667.

„Ove će godine institucije Republike Hrvatske obilježiti godišnjicu «Oluje» vojnim mimohodom u Zagrebu i manifestacijom u Kninu, dok ponovno nedostaje istinska podrška za žrtve rata,“ kazala je voditeljica Documente Vesna Teršelič. „Sovog mjesta državnim institucijama upućujemo poziv na dijalog o primjerenom načinu sjećanja jer se u sklopu Dana domovinske zahvalnosti mora naći mjesto za pamćenje svih žrtava. Neprihvatljivo je da 20 godina nakon ovih zločina, pogibija i nestanaka porodice ostaju same u traganju i pamćenju,“ naglasila je i upozorila da ni Hrvatska ni Srbija nisu napravile sve što su trebale kako bi podržale civilne žrtve rata.

Saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac komentirao je državno obilježavanje 20. obljetnice akcije „Oluja“ u Kninu 5. kolovoza , koje se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti.

„Ovih dana me često pitaju hoću li na proslavu u Knin. Tamo gdje su ljudi ubijeni i gdje treba sagnuti glavu, tamo ću ići. A tamo gdje netko bez moralne obaveze i potrebne moralne svijesti što se dogodilo i koji historijskih gubitak je zbog svega imala ne samo srpska historijska zajednica, nego Hrvatska u cjelini, tamo ću ja pitati one koji nemaju svijesti da se poklone ljudima koji stradali, koji su bez prilike da biraju morali otići, a oni koji su ostali, ubijani su, pljačkani su i onemogućavani u elementarnome miru. U našoj zemlji će se javnost ovih dana imati priliku sjećati ubijenih pripadnika hrvatske vojske i tako treba biti. Ali prešućivati i onemogućavati da građani doznaju za zločine koji su počinjeni prema Srbima i ne imati svijest o njihovoj veličini ne doprinosi sjećanju niti miru, već, štoviše, takva vrsta sjećanja nažalost samo još više doprinosi tome da još uvijek više živimo u ratu nego u istinskom miru. Mi koji smo se ovdje okupili nemamo tu potrebu jer znamo da od toga rata ni jedan narod nije imao koristi,“ zaključio je Pupovac.

Nakon skupa u Pješčanici, okupljeni su se uputiti na mjesno groblje u obližnju Gornju Čemernicu, gdje je položeno cvijeće na grob Dmitra Obradovića, predsjednika Skupštine općine Vrginmost, koji se ratnih devedesetih zalagao za suživot Hrvata i Srba. Godine 1992. likvidirale su ga srpske snage, optuživši za zločin Hrvate.

XS
SM
MD
LG