Dostupni linkovi

Rusija uključuje kafu u socijalnu potrošačku korpu


Ministarstvo industrije i trgovine Rusije podržalo je ideju da se kafa stavi na spisak socijalno važnih proizvoda čiju maloprodajnu cenu reguliše država. Predstavnici udruženja "Rosčajkofje" ranije su Državnoj dumi podneli na razmatranje predlog zakona koji predviđa sniženje poreza na dodatu vrednost na kafu sa 18 na 10 odsto.

"Smatramo da bi bilo logično da se kafa uključi na listu proizvoda socijalne potrošačke korpe. Međutim, zvanično Ministarstvo industrije i trgovine nije dobilo takve predloge. U slučaju povećanja cena ove robe, stavljanje na tu listu omogućilo bi vladi da odredi cenu", rekao je listu Izvestija zamenik ministra industrije i trgovine Viktor Jevtuhov.

Na ovoj listi nalaze se 24 proizvoda koje je utvrdila vlada, među kojima je crni čaj, ali ne i kafa.

Vlada ima pravo da odredi granice maloprodajnih cena tih proizvoda, ako bi se desilo da oni u nekom regionu u roku od 30 dana poskupe više od 30 odsto.

Na listi socijalno važnih proizvoda su meso i mesni proizvodi (bez delikatesa), mleko, jaja, biljna mast, šećer, so, hleb i pekarski proizvodi, žitarice, brašno, testenine, više vrsta ribe, povrće, prozvodi za dečju i dijetetsku ishranu.

XS
SM
MD
LG