Dostupni linkovi

Udruženja sudija i tužilaca protiv smanjenja broja zaposlenih u pravosuđu


Udruženja i sidikat zaposlenih u pravosuđu danas su ukazali na to da bi najavljeno smanjenje zaposlenih u tom sektoru predstavljalo nedozvoljen uticaj i mešanje u sudsku vlast, štetilo bi građanima, a dovelo bi do zanemarljivih ušteda.

"Neprikladno je i suprotno ustavnim načelima podele vlasti, nezavisnosti sudske vlasti, kao i vladavine prava, da o broju zaposlenih u pravosuđu odlučuje izvršna vlast, tako što ministar određuje merila o potrebnom broju zaposlenih koji prate u radu nosioce pravosudnih funkcija i time direktno utiče na (ne)funkcionisanje sudske vlasti", navedeno je u zajedničkom saopštenju Društva sudija Srbije, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i Sindikata pravosuđa Srbije.

Udruženja i sindikat, kako je navedeno "pismom upozoravaju javnost da je odluka o racionalizaciji u pravosudnim organima Srbije doneta jednostrano i suprotno načelima koje je Vlada sama propisala u Predlogu Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru".

Poručno je i da bi u cilju jačanja sudske vlasti, trebalo da merila za određivanje broja sudskog i tužilačkog osoblja propisuje Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca.

"Prilikom opredeljivanja za bilo kakve mere mora se uzeti u obzir realnost, a to je da je pravosuđe godinama u fazi reforme i da je u prethodnom periodu preduzeto niz nepromišljenih, brzih, skandaloznih, često neodgovarajućih mera, koje su dovele do negativnih posledica, pre svega, za građane. Kako je uvođenjem tužilačke istrage povećana nadležnost i obim posla, potrebno je povećati broj zaposlenih u tužilaštvima, a svako dalje smanjenje broja zaposlenih u pravosuđu dodatno bi destabilizovalo sudsku vlast i ceo pravni sistem i građanima otežalo i usporilo pristup pravdi", navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG