Dostupni linkovi

Milanović predložio Ceraru sastanak


Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je u petak slovenskog kolegu Miru Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred "odgovarajući međunarodni forum", nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, "imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u", priopćila je vlada.

Predsjednik hrvatske vlade predlaže da na sastanku rasprave "buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum".

Milanović je izvijestio Cerara o aktivnostima vlade i Sabora nakon što je javno objavljeno protupravno i neetično djelovanje slovenskog arbitra i agentice u arbitražnom postupku.

Podsjetio je da je "za Hrvatsku ovaj arbitražni postupak nepovratno kompromitiran" i da je "Hrvatska uvjerena da se postupak pred ovim Sudom ne može nastaviti, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu".

Milanović u pismu ističe da "poduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice" i "da zajednička nastojanja Hrvatske i Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu".

Milanovićeva vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

XS
SM
MD
LG