Dostupni linkovi

Ustavni sud Ukrajine odobrio glasanje o većoj autonomiji na istoku


Ustavni sud Ukrajine dao je danas zeleno svetlo za nacrt ustavnih reformi o davanju veće autonomije separatističkim regionima na istoku, što je mera koju podržava Zapad u cilju smirivanja sukoba u tom delu zemlje.

Ukrajinski parlament je 16. jula raspravljao o tom nacrtu i dao ga Ustavnom sudu na razmatranje.

"Odluka Ustavnog suda o decentralizaciji predstavlja važan korak ka velikim promenama u državi", ocenio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Predlog reforme daje veća ovlašćenja regionalnim i lokalnim vlastima, ali suprotno očekivanju proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, nije potvrđen status polu-autonomije teritorija pod njihovom kontrolom.

Decentralizacija i specijalni status pobunjeničkih regiona Donjecka i Luganska predviđeni su prema sporazumu iz Minska koji je postignut uz posredovanje nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoaa Olanda u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina.

U sukobu pobunjenika i ukrajinskih snaga od aprila 2014. poginulo je više od 6.500 ljudi. Uprkos primirju koje je na snazi od 15. februara, oružani incidenti su svakodnevni u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG