Dostupni linkovi

Helsinki traži objašnjenje Vašingtona o sankcijama


Finska je od SAD zatražila objašnjenje zašto su dva finska državljanina i četiri preduzeća obuhvaćena sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, saopšteno je danas iz finskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Kada smo obaviješteni o kaznenim mjerama, od američkih vlasti zatražili smo objašnjenje po kom osnovu je to učinjeno. To će imati negativne posljedice po ekonomiju navedenih osoba i firmi", ističe se u saopštenju.

SAD su juče saopštile da su uvele dodatne sankcije zbog sukoba u Ukrajini kako bi održali pritisak na Rusiju, koja je optužena da naoružava, finansira i šalje vojnike kao podršku profederalnim snagama.

Među više od 20 pojedinaca i firmi, na "crnoj listi" nalaze se i finski biznismeni Roman Rotenberg i Kai Pananen.

Prema podacima američkog Ministarstva finansija, poslovanje Rotenberga i njegove porodice povezani su sa obezbjeđivanjem "materijalne podrške" njegovom bratu Borisu Rotenbergu, nekadašnjem sparing partneru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u džudou.

Kai Pananen je direktor petrohemijske grupacije sa sjedištem u Finskoj koja djeluje u Rusiji, pa američko Ministarstvo finansija tvrdi da su on i njegove kompanije povezane sa obezbjeđivanjem podrške ruskom milijarderu Genadiju Timčenku.

Finska kompanija za čarter letove "Erfiks evijaješen", koja je nekad bila u Timčenkovom vlasništvu, takođe je na "crnoj listi".

XS
SM
MD
LG