Dostupni linkovi

Njemačka: Novinari pod istragom za izdaju


Njemačka je pokrenula istragu o mogućoj izdaji protiv internet stranice koja je objavila planove za povećanje prihoda obavještajne agencije za praćenje aktivnosti na internetu.

Njemački mediji navode da je to prvi put u proteklih više od 50 godina da se novinari suočavaju sa optužbama za izdaju, a pojedini ovaj postupak osuđuju jer smatraju da je to napad na slobodu štampe.

"Tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog članaka objavljenih na blogu `necpolitik.org`", saopšteno je iz kancelarije saveznog tužioca.

U saopštenju se ističe da je istraga pokrenuta nakon prijave njemačke obavještajne agencije Kancelarija za zaštitu Ustava /BFV/ zbog članaka objavljenih na internet stranici 25. februara i 15. aprila.

Agencija navodi da su tekstovi zasnovani na dokumentima sa oznakama povjerljivo.

Njemačka državna televizijska stanica ARD navodi da je portal objavio članak o tome kako je BFV zatražila dodatna sredstva radi jačanja praćenja aktivnisti na internetu i o planovima za uspostavljanje specijalne jedinice za nadzor društvenih medija.

Portal "necpolitik.org" specijalizovan je za teme u vezi sa politikom na internetu, zaštitom podataka, slobodom informacija i pitanjima digitalnih izdanja.

XS
SM
MD
LG