Dostupni linkovi

Cakalatos u petak sa šefovima misije kreditora


Šefovi misije grčkih kreditora, Evropske unije (EU), Evropske centralne banke (ECB), Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sastaće se sutra s grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalatosom u okviru pregovora o novom kreditu Grčkoj, saopšteno je večeras u Atini.To će biti prvi sastanak Cakalatosa s Deklanom Kostelom iz EU, Rasmusom Riferom iz ECB, Delijom Velkulesku iz MMF-a i Nikolom Đamariolijem iz ESM-a

Kreditori će se sastati i s ministrom ekonomije Jorgosom Stathakisom.

Međutim, MMF je ranije danas naveo da neće učestvovati u planu pomoći dok vlasti u Atini ne usvoje sveobuhvatnih plan reformi i dok EU ne bude pristala na otpis dela grčkog duga.

"MMF će se priključiti pregovorima kad ta dva uslova budu ispunjena", naveo je neimenovani izvor te finansijske institucije.

Grčki parlament nedavno je usvojio i drugi paket reformi koje zahtevaju poverioci kao preduslov za početak pregovora o novom višegodišnjem paketu kreditne pomoći.

Usvajanje tih mera je značilo da mogu početi pregovori o finalizaciji trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj, od najmanje 80 milijardi evra tokom tri godine, koji je u pregovorima s EU i MMF-om prihvaćen u načelu.

Očekuje se da bi ova pomoć mogla biti odbrena do 20. avgusta, kada dospeva isplata novih rata dugova, veća od tri milijarde evra.

XS
SM
MD
LG