Dostupni linkovi

Kremlj: Rusija i Francuska se dogovorile o refundiranju brodova Mistral


Kremlj je saopštio danas da su Rusija i Francuska postigle dogovor o refundiranju neisporučenih francuskih ratnih brodova tipa "mistral", javila je ruska agencija Ria Novosti.Vladimir Kozin, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je da su dve zemlje završile pregovore o vraćanju novca za dva broda ali nije naveo o kojoj sumi je reč.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je pre dva dana da će narednih nedelja doneti odluku o isporuci dva broda "mistral" Rusiji, nakon što je u novembru odlučio da do daljeg obustavi tu proceduru zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Prvi od dva broda, "Vladivostok", trebalo je da bude isporučen polovinom novembra a drugi, "Sevastopolj", u oktobru ove godine.

Ugovor, vredan 1,2 milijardi evra i sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland njihovu isporuku uslovio političkim rešenjem ukrajinske krize.

"Vladivostok" je namenjen ruskoj floti na Pacifiku a "Sevastopolj" ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koji je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.

XS
SM
MD
LG