Dostupni linkovi

Turska pokrenula istragu protiv lidera prokurdske stranke


Turski pravosudni organi otvorili su danas istragu protiv lidera prokurdske stranke Selahatina Demirtasa "zbog remećenja javnog reda i mira i podsticanja nasilja", javila je turska agencija Anadolija.Istraga protiv Demirtasa se odnosi na oktobar 2014. godine, ali dolazi usred turske ofanzive protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) u Iraku.

Anadolija je javila da Demirtasu preti zatvor do 24 godine ukoliko ga sud proglasi krivim. Demirtas vodi Narodnu demokratstku stranku (HDP) koja je nanela značajan udarac vladajućoj Partiji pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ulaskom na tursku političku scenu posle parlamentarnih izbora.

Erdogan ga od tada optužuje da podržava terorizam.

Demirtas je u oktorbu 2014. godine predvodio protest protiv odsustva podrške vlasti prema Kurdima u Siriji pod udarom Islamske države.

Lider HDP izjavio je Frans presu da se Erdogan samo "šepuri u želji da se dodvori Zapadu" prihvatajući da učestvuje u borbi protiv Islamske države.

Demirtas je ponovio da njegova stranka nije političko krilo PKK-a, koji poslednjih dana sprovodi sve više napada na turske snage bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Erdogan želi da destabilizuje situaciju u zemlji kao izgovor za nove, prevremene parlamentarne izbore.

XS
SM
MD
LG