Dostupni linkovi

Veto Bošnjaka na odluku o referendumu u RS-u ide na Ustavni sud


Na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske danas nije postignut dogovor o vetu Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o referendumu u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, te će ona biti upućena na odlučivanje Ustavnom sudu Republike Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u Republike Srpske o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je skupštinska većina u Republici Srpskoj usvojila 15. jula.

Najavili su i da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u Republici Srpskoj.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Nada Tešanović istakla je na press-konferenciji da je bilo očekivano da nema saglasnosti o ovom pitanju.

Sada će veto Bošnjaka biti upućen na odlučivanje Ustavnom sudu RS-a, a Tešanović smatra da taj sud neće prihvatiti odluku Kluba Bošnjaka da pokrene pitanje zaštite vitalnog interesa na odluku o referendumu u Republlici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu.

Odluka će u Ustavni sud RS-a biti upućena u roku od sedam dana, a taj sud onda ima 30 dana da odlučuje o ovom pitanju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srrpske Senad Bratić potvrdio je da će Bošnjaci tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu, te ponovio da Narodna skupština Republike Srpske nema mandat da odlučuje o pitanjima s nivoa BiH, kao što je pravosuđe.

XS
SM
MD
LG