Dostupni linkovi

Hrvatska: Medicinske sestre podnijele tužbu Ustavnom sudu zbog diskriminacije


Inicijativa medicinskih sestara-medicinskih tehničara podnijela je u četvrtak ustavnu tužbu radi zaštite dostojanstva i radne osobnosti smatrajući da su medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom diskriminirani jer ne mogu dobiti potvrde za samostalan rad u inozemstvu niti mogu biti birani za predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara.

Članica Inicijative Gordana Miškulin izjavila je Hini da iako su punopravne članice Komore, za razliku od članica s visokom stručnom spremom, od tog tijela ne mogu dobiti potvrde za samostalan rad u inozemstvu niti mogu biti birane na funkciju predsjednice.

Zbog toga što poput svojih visokoobrazovanih kolega ne mogu dobiti odgovarajuće potvrde za samostalni rad u inozemstvu, medicinske sestre i tehničari izvan hrvatske granice mogu raditi samo kao pomoćno, niže plaćeno osoblje, kazala je Miškulin.

S obzirom da je medicinskim sestrama i tehničarima sa srednjoškolskim obrazovanjem pravo na samostalni rad u inozemstvu priznato prilikom pristupnih pregovora s Europskom unijom, Hrvatskoj zbog ignoriranja tih preuzetih obveza prijete enormni penali.

"Nas Europa priznaje, samo mi po običaju izvodimo krivine", kazala je Miškulin.

Očekuju da će Ustavni sud uskoro odlučiti o njihovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti kako bi znali hoće li se obratiti Europskom sudu za ljudska prava. Ne budu li uskoro riješeni njihovi problemi zaštitu svojih prava mogli bi potražiti i od Europske komisije.

Pomoćnik ministra zdravlja za bolnički sustav Dragan Korolija-Marinić izjavio je u četvrtak novinarima da su se jučer sastali s Inicijativom i da su se upoznali s njihovim problemima.

"Očito postoji neki problemi komunikacije s Komorom medicinskih sestara i to ćemo ovih dana riješiti", rekao je Korolija-Marinić.

XS
SM
MD
LG