Dostupni linkovi

Indija pogubila organizatora napada u Mumbaiju


Indija je jutros izvijestila da je vješanjem pogubila Yakuba Memona, jednog od organizatora napada u Mumbaju (nekadašnjem Bombaju) u kojima je 1993. ubijeno 257 ljudi, što je najveći broj žrtava u nekom napadu u indijskoj povijesti.

Pošto je indijski predsjednik Pranab Mukherjee odbio zahtjev za odgodu izvršenja smrtne kazne, Yakub Memon je pogubljen vješanjem u četvrtak rano ujutro, na svoj 53. rođendan, u zatvoru u gradu Nagpuru, na zapadu države Maharashtre.

"Yakub Memon je pogubljen danas u 7.00 sati", rekao je za AFP policijski časnik u Nagpuru, R. V. Halami. Kako piše agencija Press Trust of India, njegovo tijelo će preuzeti porodica.

Memon, kojega je sud proglasio "mozgom" terorističkih napada, jedini je od jedanaest suoptuženika kojemu je smrtna kazna potvrđena na najvišoj instanci. Ostalima je ta presuda preinačena u kaznu doživotnog zatvora.

Za napade u Mumbaju 12.marta 1993. optuženi su članovi muslimanske kriminalne grupe u tome gradu koji su se htjeli osvetiti za sukobe hindusa i muslimana u kojima je nekoliko mjeseci ranije poginulo više od hiljadu ljudi.

XS
SM
MD
LG