Dostupni linkovi

Rusija: Američki NED proglašen nepoželjnim


Državno tužilaštvo Rusije proglasilo je danas nepoželjnim američki Nacionalni Fond za demokratiju (National Endowment for Democracy - NED), jer smatra da rad te nevladine organizacije preti ustavnom sistemu, odbrambenoj sposobnosti i bezbednosti Rusiji, objavljeno je na sajtu tužilaštva. U skladu sa zahtevima nedavno donetog zakona o nepoželjnim stranim nevladinim organizavijama u Rusiji, odluka je upućena u Ministarstvo pravde, kako bi tu nevladinu organizaciju uključili u spisak nepoželjnih organizacija.

Vodeće ruske NVO izrazile su žaljenje zbog današnje, prve odluke tužilaštva, donete na osnovu novog zakona.

"Trudiće se da se oslobode svih stranih NVO, da bismo bili izolovani od drugih. To nije kurs prema samoizolacionizmu, već zaostajanje od celog sveta koji ide ka globalizaciji", ocenila je direktorka moskovske Helsinške grupe Ljudmila Aleksejeva.

Šef ruskog odeljenja Amnesti internešnal (Amnesty Internationa) Sergej Nikitin ocenio je da je zakon, koji je popularno nazvan "patriotski stop spisak" usmeren na "gušenje građanskog društva", i da nema sumnje da će se spisak povećati.

"To je žestoka administrativno-krivična mera, usmerena na potiskivanje organizacija koje su radile u Rusiji na zakonskim osnovama i davale pomoć, što je uplašilo ruske vlasti", kazao je Nikitin.

XS
SM
MD
LG