Dostupni linkovi

Milanović slovenačkom premijeru odgovorio na pismo


Premijer Hrvatske Zoran Milanović poslao je danas pismo slovenačkom premijeru Miri Ceraru u kojem je ocenio da zbog narušene verodostojnosti i integriteta arbitražni postupak o granici ne može da bude nastavljen.

U odgovoru na prethodno Cerarevo pismo, Milanović je poručio da se uprkos aferi arbitraža, koja je u medijima prozvana "Pirangate“, dobrosusedski odnosi Slovenije i Hrvatske moraju razvijati.

"Dobrosusedski odnosi naših država, saveznica u NATO-u i partnera u Evropskoj uniji, moraju se nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu", naglasio je hrvatski premijer.

On je naveo i da je Hrvatska i dalje "predana traženju rešenja za utvrđivanje protezanja granične crte sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu s međunarodnim pravom“.

Premijer Slovenije Miro Cerar pisao je juče Zoranu Milanoviću povodom najave da će Hrvatska izaći iz postupka i predložio da se "u toj stvari vodi tolerantna i uzdržana politika kako na slovenačkoj tako i na hrvatskoj strani da se ne bi dodatno uznemiravala javnost u dve države". On je izrazio uverenje da je "sprovođenje arbitražnog postupka jedini put za pravedno rešavanje graničnog pitanja”.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. godine, predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

XS
SM
MD
LG