Dostupni linkovi

HRV o ratnom zločinu u Jemenu


Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč (HRV) ocenila je danas da se napad arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u Jemenu gde je poginulo 65 civila, može okarakterisati kao ratni zločin.

"Taj napad se može okarakterisati kao ratni zločin jer meta koalicije nije bila vojna", izjavio je predstavnik HRV-a Oleg Solvang i dodao da ta organizacija na terenu nije u blizini uočila nijednu vojnu zgradu ili položaj koji je mogao da bude meta napada.

U nedavnom napadu na stambeni deo rezervisan za zaposlene u jednoj elektrani kod Adena ubijeno je 35 civila. Šiitski pobunjenici su kasnije naveli broj od 70 mrtvih, ali je HRV iz svojih izvora naveo da ih je bilo 65, među kojima desetoro dece.

Arapska koalicija, koju predvodi Saudijska Arabija, od 26. marta bombarduje položaja šiitskih pobunjenika, podržavajući predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija koji je pobegao iz zemlje.

Huti su od septembra preuzeli kontrolu u glavnom gradu Sani, gde su zauzeli ministarstva, a visoke zvaničnike stavili u kućni pritvor.

XS
SM
MD
LG