Dostupni linkovi

Čurkin: Rusija će uložiti veto na rezoluciju o MH17


Rusija će uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uspostavljanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za pad aviona "Malezija erlajnsa", koji je prošle godine oboren iznad istoka Ukrajine, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

"Glasaćemo protiv. Ne sumnjam u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova za, mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica SB. Nažalost, mislim da je verovatno da će rezolucija dobiti devet glasova za", istakao je Čurkin.

U planu je da se glasanje o osnivanju međunarodnog tribunala u Savetu bezbednosti održi u sredu naveče.

Čurkin je dodao kako se nada da autori rezolucije - Australija, Belgija, Malezija, Holandija i Ukrajina, uopšte neće staviti na glasanje rezoluciju o MH17, ali ako to učine, moraće da preuzmu "političku i praktičnu odgovornost za posledice takve odluke".

Ruski predstavnik u UN je dodao da oni koji insistiraju na usvajanju rezolucije očito pokušavaju da "otvore još jedan front za konfrontaciju, što bi moglo da ima dalekosežne posledice na međunarodne odnose".

XS
SM
MD
LG