Dostupni linkovi

ICTY posjetili pravosudini djelatnici sa Kosova


Grupa pravosudnih djelatnika iz kosovske regije posjetilo je Haški kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi „dobili vrijednu tehničku ekspertizu od Tribunalovog dvadesetdvogodišnjeg iskustva u vezi suđenja za ratne zločine“.

Sa suda je izvješćeno kako su se susreli sa šefom ICTY-ovog odjeljenja za podršku Gregoryjem Townsendom koji ih je informirao o strukturi, mandatu i postignućima međunarodnog procesuiranja kao i s izazovima kompleksnih slučajeva ratnih zločina.

U vezi tih izazova najviše se razgovaralo o pružanju adekvatne zaštite svjedocima, budžetskim i vremenskim ograničenjima, pokretanju efektivne suradnje između regionalnih i međunarodnih članova timova te logističkim izazovima, kao što su strategije prikupljanja dokaza.

Grupa pravosudnih djelatnika s Kosova se također susrela s Direktorom ICTY-ove audio-vizualne sekcije Robom Barsonyjem koji im je objasnio i prezentirao najnovije inovacije u vezi prijenosa suđenja koji dodatno osigurava pravni proces i pravičnost suđenja.

Također su prezentirane različite zaštitne mjere za svjedoke, sistem e-sudnice, sistem za elektroničku prezentaciju dokaza, načine snimanja suđenja, kao i druge tehnološke sustave podrške, javio je Goran Jungvirth.

„Emitiranje je najotvoreniji prozor kroz koji se može vidjeti put pravde.“, napomenuo je Barsony, ističući ponos što su on i kolege dio naprednog pravnog procesa.

XS
SM
MD
LG