Dostupni linkovi

Bašar Asad: Izgubili smo bitke, ali ćemo dobiti rat


U svom prvom govoru za godinu dana, predsjednik Sirije Bašar Asad je obećao narodu pobjedu u dugotrajnom građanskom ratu, ali je priznao da su njegove trupe kojima nedostaje vojnika, izgubile teritoriju koju su zaposjele pobunjeničke snage.

Asad je u govoru koji je u nedjelju prenosila televizija, priznao da su njegovi generali morali da prebacuju snage s jednog na drugi front da bi zaštitili oblasti koje su vojno, politički ili ekonomski važnije. On je potvrdio da je gubitak nekih oblasti koje su okupirali pobunjenici, doveo do "frustracije" među Sirijcima.

Ipak, ocijenio je on, "mi se ne raspadamo. Mi smo postojani i pobijedićemo", rekao je Asad. "Poraz ne postoji u rječniku Sirijske arapske vojske".

"Postoji manjak ljudstva", rekao je Asad, dodavši da "ne želi da predstavi crnu sliku koju će neprijateljski mediji koristiti da kažu da predsjednik govori da ljudi ne idu u vojsku".

Asadova vlada je u subotu objavila opštu amnestiju za hiljade dezertera i hiljade onih koji su izbjegli mobilizaciju, od kojih su se neki pridružili pobunjenicima, a mnogi pobjegli u inostranstvo.

XS
SM
MD
LG