Dostupni linkovi

Sud u Beogradu poništio presudu za zločin u logoru Luka


Apleacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je pripadnik Prve posavske pešadijske brigade Vojske Republike Srpske Boban Pop-Kostić bio osuđen na dve godine zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin nad civilima u logoru Luka u Brčkom, 1992. godine.

Istom odlukom, kojom je usvojio žalbu njegovog branioca, sud je naložio da se suđenje Pop Kostiću ponovi, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

U obrazloženju odluke sud navodi da je prvostepena presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivicnog postupka, jer je zasnovana na dokazu na kojem se po Zakoniku o krivicnom postupku ne može zasnovati - iskazu oštećenog A.A. iz postupka pred istražnim sudijom Kantonalnog suda u Tuzli 29. oktobra 1997. godine, protiv okr. K.S.

"Osnovano se žalbom branioca okrivljenog navodi da nisu bili ispunjeni uslovi za čitanje iskaza oštećenog jer je pretpostavka za primenu ove odredbe da je iskaz svedoka – oštećenog uzet u postupku pred nadležnim organima Republike Srbije, a što ovde nije slucaj", navodi Apelacioni sud.

Takođe se ukazuje da oštećeni ni u jednoj fazi postupka nije ispitan pred našim organima.

"S tim u vezi, prvostepeni sud je povredio načelo neposrednosti, odnosno pravo na odbranu s obzirom na to da je okrivljenom uskraćeno pravo da ispituje svedoka optužbe. Osim toga, postupanjem na ovakav nacin, okrivljenom je onemogućeno da se suoči sa oštećenim", smatra Apelacioni sud.

Pop Kostić je optužen da je 10. maja 1992. godine u logoru „Luka" u Brčkom oštećenog A.A telesno mučio i povredio i psihički zlostavljao.Oštećenog je izveo iz prostorije gde je bio zatvoren i odveo u jednu kancelarijugde mu je prvo naredio da na papiru napiše svoje ime i datum kad hoće da ga ubiju, a potom ga metalnim bokserom udarao po licu i glavi.U drugoj ruci je držao nož, "te tako oštećenog telesno povredio i psihički mučio stvaranjem kod njega straha za život i telesni integritet visokog intenziteta".

XS
SM
MD
LG