Dostupni linkovi

Obama Kenijcima: Politika na etničkom principu donosi suze i raspad zemlje


Predsednik SAD rekao je Kenijcima, prilikom svog prvog predsedničkog putovanja u zemlju svog oca, da ne postoje granice u onome što mogu ostvariti, dodajući da treba produbiti demokratiju, pojačati borbu protiv korupcije i okončati diskriminaciju na polnoj i etničkoj osnovi.

Posle političkih razgovora u subotu, sa predsednikom Uhuru Kenijati o bezbednosti i poslovanju, njegov današnji govor u prepunoj sportskoj dvorani, imao je ličnu poruku, jer je govorio o sopstvenom iskustvu i kenijskih pet decenija od proglašenja nezavisnosti, prenose agencije.

"Ja sam ovde kao predsednik zemlje koja vidi Keniju kao važnog partnera. Ovde sam kao prijatelj koji želi da Kenija uspe", rekao je on, pošto ga je predstavila njegova sestra Auma Obama skupu od 4.500 ljudi, od kojih su mnogi rezervisali karte za skup.

Osvrnuvši se na korupciju, Obama je rekao da ona sputava investicije i da bi bilo bolje da se tim novcem plati nekom da radi pošteno.

Pozivajući se na etničke borbe, u kojima je 1.200 ljudi izgubilo život, posle izbora 2007. godine, on je rekao da je politika na etničkom principu "osuđena na suze i raspad zemlje".

On je, takođe, upozorio Kenijce da neće uspeti, ako budu tretirali žene i devojke kao građane drugog reda.

XS
SM
MD
LG