Dostupni linkovi

Egipat isprobava novi Suecki kanal


Egipat je danas počeo plovidbenu probu novog, dvosmernog puta kroz Suecki kanal, saopštili su zvaničnici jedanaest dana pre zvaničnog otvaranja te nove plovidbene veze koja treba da pojednostavi i poveća saobraćaj između Indijskog okeana i Sredozemnog mora.

Nazvan "Osovinski Suecki kanal", dugačak 72 kilometra, delom duž prvobitnog kanala, nov put bi trebalo da poveća prihod Egipta od plovidbene takse. "Prvi brodovi su danas počeli da testiraju prolaz kroz Suecki kanal", objavila je zvanična novinska agencija MENA.

Zvaničnici kažu da šest stranih brodova u dve grupe od po tri, istovremeno plovi kroz novi kanal u suprotnim smerovima radi probe. Nova trasa ima 37 kilometara novoprokopanog kanala, uz produbljavanje i proširenje 35 kilometara postojećeg, te bi istovremenim dvosmernim saobraćajem trebalo da se smanji vreme putovanja brodova oji sada kanalom prolaze naizmenično.

Predsednik Egipta Abdel Fatah Al-Sisi je pokrenuo taj projekat avgusta 2014, sa ambicioznim ciljem da se završi za samo godinu dan. Svečano otvaranje planirano je za 6. avgust.

Ti radovi su deo šireg projekta za razvoj područja oko kanala, koje treba da preraste u komercijalno i industrijsko čvorište, s lukama i uslugama za pomorski saobraćaj.

Cilj je da se ponovo pokrene privreda Egipta podrivena godinama političke nestabilnosti, od svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

XS
SM
MD
LG