Dostupni linkovi

Han: Makedonija da počne provoditi reforme


Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je političkim liderima u Makedoniji da nemaju vrijeme za gubljenje i da počnu provođenje reformi.

"Ozbiljna pitanja u vezi sa vladavinom zakona koja su izašla na vidjelo preko skandala sa prisluškivanjem, ali isto tako i sa događajima u Kumanovu, pokazali su da je zemlja na ivici ponora, kako politički, tako i ekonomski, što ugrožava i njen put evropskih integracija", istakao je Han na svom blogu koji je dio zvanične internet stranice EU.

Han, koji je učestvovao u postizanju dogovora između lidera četiri vodeće političke stranke u Makedoniji, naglasio je da sve tačke dogovora treba poštovati s ciljem jačanja dijaloga i dobrog vladanja.

On je povao političke lidere da se ponašaju konstruktivno i da iskoriste mogućnost koju nudi politički dogovor, a koji je u njihovom interesu, a prije svega u interesu naroda.

Lideri četiri najveće makedonske stranke, po dvije iz makedonskog i albanskog političkog korpusa, sredinom ovog mjeseca postigli su dogovor o rješenju političke krize u Makedoniji, kojim je precizirano da će prijevremeni parlamentarni izbori biti održani 24. aprila naredne godine.

Do izbora je neophodno preduzeti niz reformi uključujući i povratak opozicije u Sobranje.

U Skoplju je prije dva dana održan sastanak predstavnika četiri najveće političke partije u Makedoniji, na kojem su saslušane preporuke OEBS/ODIHR za izmjenu izbornog zakona i formiranja novog biračkog spiska, u čemu će im pomagati belgijski ekspert Piter van Hovit.

XS
SM
MD
LG