Dostupni linkovi

Keri: Udarac kredibilitetu SAD ako Kongres odbaci iranski sporazum


Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas u Njujorku da bi mu lično bilo neprijatno i da bi bio nanet udarac kredibilitetu SAD ako bi Kongres glasao protiv nedavno postignutog sporazuma o spornom nuklearnom programu Irana.

"Mislite li da će se ajatolah (iranski duhovni vođa) vratiti za pregovarački sto ako Kongres odbije sporazum?", zapitao je Keri tokom sastanka u sedištu jedne nevladine organizacije u Njujorku.

Keri već nekoliko dana ubeđuje skeptične demokrate i republikance koji kritikuju sporazum sa Iranom.

Američki stejt department zvanično je 19. jula ceo tekst sporazuma o nuklearnom programu Irana predao Kongresu, koji od tog datuma ima 60 dana da o tome raspravlja i glasa.

Kongres, čija se republikanska većina protivi sporazmu, može da usvoji rezoluciju o simboličnom odobravanju ili rezoluciju protivljenja što bi sprečilo američko ukidanje sankcija Iranu.

SAD su obećale da će te sankcije ukinuti ukoliko Iran poštuje sporazum. Iran i šest svetskih sila zvanično su 14. jula u Beču objavili postizanje istorijskog sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

XS
SM
MD
LG