Dostupni linkovi

Tahiri: Kosovo nije poništilo sporazum o osiguranju vozila sa Srbijom


Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, izjavila je za RSE da Kosovo nije poništilo sporazum o osiguranju vozila sa Srbijom, već da Srbija nije uspela da na vreme izvrši tehničke pripreme.

„To je dezinformacija od strane Srbije. Sporazum nije poništen već Srbija nije bila spremna da sprovede sporazum koji je trebao da stupi na snagu danas, 24. jula. Srbija je obavestila EU da još uvek nije završila tehničke pripreme da bi se sa sporazumom krenulo danas, dok smo mi danas bili spremni da sprovedemo ovaj sporazum“, kazala je Tahiri.

Kosovska strana je zatražila od Brisela da izvrši pritisak na Srbiju kako bi poštovala obaveze iz sporazuma o međusobnom priznanju osiguranja za vozila.

Tahiri je pojasnila da pitanje srpskih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova nije povezano sa sporazumom o osiguranju vozila.

„Pitanje ilegalnih tablica koje neki građani Kosova još uvek koriste povezano je sa sporazumom o slobodi kretanja. To su različiti sporazumi i nemaju veze jedan s drugim, iako potpomažu jedan drugog. Sporazum o osiguranju vozila zahteva od građana da imaju ispravna osiguranja, da oni sa Kosova koriste kosovsko, a oni iz Srbije srpsko osiguranje“, kazala je ona.

Tahiri je takođe dodala da sporazum o slobodi kretanja predviđa i to da Srbija izbaci iz upotrebe probne tablice kojima su se snabdevala vozila sa kosovskim tablicama prilikom kretanja u Srbiji, a mi to nikada nismo tražili za građane Srbije.

„Već tri-četiri godine Srbija koristi te probne tablice. Mi smo nekoliko puta u Briselu zatražili da se one uklone. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo u određeno vreme doneti odluku da postupimo isto, uvedemo probne tablice građanima Srbije. Ali, još jednom, ovo je odvojeno pitanje od osiguranja vozila“, kazala je Tahiri.

XS
SM
MD
LG