Dostupni linkovi

Japan traži od Medvedeva da ne ide na Kurilska ostrva


Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida zatražio je od ; ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da otkaže posetu Kurilskim ostrvima, oko čijeg suvereniteta se spore Rusija i Japan

Japansko ministarstvo spoljnih poslova juče je saopštilo da je Kišida u pismu, koje je poslao preko japanske ambasade u Moskvi, naveo da bi poseta Medvedeva Kurilskim ostrvima bila u suprotnosti sa japanskim stavovima i da bi "povredila osećanja japanskog naroda".

Medvedev je juče izjavio da će posetiti ostrva, koja Rusi zovu Južni Kurili, a Japan Severne teritorije. On je pozvao i druge ruske zvanicnike da odu u posetu toj spornoj teritoriji.

Ruski premijer je prvi put posetio Kuruilska ostrva 2010. godine, kada je bio predsednik Rusije, i bio je prvi ruski visoki zvaničnik koji je to učinio.

Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva u okviru Kurila, ali su oni insistirali na sva četiri. Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila, koji su odlukom velikih sila dodeljeni SSSR pri kraju Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG