Dostupni linkovi

Sporazum Crne Gore i Srbije skraćuje rešenje za penziju


Osiguranici nacionalnih penzionih fondova Srbije i Crne Gore ubuduće će lakše i brže ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, predviđeno je Sporazumom o elektronskoj razmeni podataka koji je danas potpisan u Podgorici.

Sporazum su u Podgorici potpisali direktor Fonda PIO Crne Gore Dušan Perović i direktor Fonda Srbije Dragan Kalinović, a potpisivanju su prisustvovali ministri rada dve države, Aleksandar Vulin i Zorica Kovačević.

Vulin je posle potpisivanja rekao novinarima da će sporazum omogućiti građanima da brže i jeftinije ostvaruju prava iz penzijsko invalidskog osiguranja.

On je precizirao da sporazum predviđa smanjenje perioda čekanja na rešenje o penziji koje će sada biti smanjeno na dva meseca, što je zakonski rok i u Srbiji.

Do sada se na rešenje o penziji između Srbije i Crne Gore čekalo bar šest meseci, rekao je Vulin.

U skladu sa sporazumom, osiguranici, kako je rekao, neće morati lično da dolaze i donose potvrdu o životu, već će to moći da urade elektronski.

Svake godine se iz Srbije u Crnu Goru uplati oko 8,4 miliona evra penzija za oko 5.500 korisnika, dok se iz Crne Gore u Srbiju za oko 4.500 korisnike uplati oko šest miliona evra.

XS
SM
MD
LG