Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Zabrinjavajuće stanje oko arbitraže


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je, komentirajući skandal u Sloveniji i Hrvatskoj vezan uz arbitražu oko Piranskog zaljeva, kazala da je stanje doista zabrinjavajuće i da sve što se može čuti ova zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost samog postupka.

"Stanje je doista zabrinjavajuće. Arbitražni postupak po samoj definiciji trebao bi biti objektivan i neovisan i sve što čujemo u ova zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost postupka", izjavila je predsjednica novinarima u Jeruzalemu gdje je danas privela kraju dvodnevni radni posjet Izraelu.

Istaknula je da "ovo sad više nije samo pitanje Hrvatske i Slovenije i naših međusobnih odnosa, već i pitanje samih postulata i postavki međunarodnog prava i arbitražnog postupka uopće". Komentirajući ostavke koje su pale u Sloveniji zbog spomenutog skandala, predsjednica je izrazila uvjerenje da je to "priznanje vjerodostojnosti onoga što smo čuli u posljednja dva dana".

"No, svakako valja nastaviti provjeravati činjenice a isto tako očekujem reakciju i postupanje samog arbitražnog suda", dodala je Grabar-Kitarović. Na pitanje o tome kako će Hrvatska postupiti dalje, mišljenja je da je nacionalni konsenzus prijeko potreban.

XS
SM
MD
LG