Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović u posjeti Izraelu


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Jeruzalemu je svom domaćinu izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu kazala da se istinski nada nastavku pregovora Izraela i Palestinaca u cilju postizanja mira i sigurnosti za obje strane te da Hrvatska podržava rješenje o dvije države.

Istinski se nadam nastavku dijaloga između Izraela i Palestinaca. Hrvatska podupire napore međunarodne zajednice u uspostavi mira i sigurnosti te rješenje o dvije države, kazala je predsjednica ističući da je vidjela lice i naličje rata u Hrvatskoj te da zna što znače mir i sigurnost.

Predsjednik Rivlin je kazao da se Izrael nalazi u sukobu sličnom onome u kojem se svojedobno našla i Hrvatska te kazao da je Hrvatsku cijela regija uzima kao model kako razumjeti situaciju i kako sukob privesti kraju.

Istaknuo je međutim da je jedino rješenje direktni dijalog i pregovori dviju strana. U više je navrata ponovio važnost direktnih pregovora kao jedinog načina koji može doći do razumijevanja i uspostave povjerenja između Izraela i Palestinaca.

I predsjednik Rivlin je kao i premijer Benjamin Netanyahu izrazio zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa i kazao da su te ne radi samo pitanju nuklearnog oružja već o tome da je Iran prijetnja samoj opstojnosti Izraela.

XS
SM
MD
LG